Algemeen

Investerings- en financieringsbegroting opstellen

Ben jij van plan om je eigen onderneming te starten? Hier komen flink wat zaken bij kijken. Allereerst is het belangrijk om na te denken over de nodige investeringen. Deze zet je op de investeringsbegroting. Vervolgens is het tijd om te bedenken hoe je de investeringen gaat financieren. Heb je genoeg eigen vermogen of moet je een lening afsluiten bij de bank? Er zijn verschillende mogelijkheden. Deze blog maakt duidelijk wat een investerings- en financieringsbegroting zijn. 

Wat is een investeringsbegroting?

In feite zegt de naam het al, een investeringsbegroting is een begroting voor de investeringen die jij moet doen om je onderneming te beginnen. Het gaat om de bedrijfsmiddelen die je in de beginfase nodig hebt. De investeringsbegroting is onderverdeeld in verschillende categorieën. Zo heb je de vaste activa, vlottende activa en liquide middelen. Op de vaste activa staan in feite alle bedrijfsmiddelen die langer dan één jaar meegaan. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een auto, motor, gebouw of laptop. Wordt er gesproken over vlottende activa, dan betreft het bedrijfsmiddelen die minder dan één jaar meegaan. Dit kan bijvoorbeeld gaan om voorraden. 

Wat is een financieringsbegroting?

Alles wat je op je investeringsbegroting hebt staan, moet je uiteraard bekostigen. De vraag is alleen met welk geld. Je kunt op diverse manieren kapitaal bij elkaar krijgen. Het geld van een autofinanciering kan bijvoorbeeld komen van een onderhandse lening die je afsluit bij een van je familieleden. En wil je je motor financieren die op de vaste activa staat van je investeringsbegroting? Dit kan middels eigen vermogen. Voor wat voor vorm van financiering je ook kiest, een financieringsbegroting bestaat uit een aantal vaste posten. Zo heb je eigen vermogen, lang vreemd vermogen en kort vreemd vermogen. Eigen vermogen is het kapitaal dat je als ondernemer zelf ter beschikking stelt. Lang vreemd vermogen is een lening met een looptijd langer dan één jaar. Tenslotte staat kort vreemd vermogen eigenlijk voor alle korte termijn schulden die een onderneming heeft. 

Financieringsadvies voor een startup

Begin je een eigen onderneming, dan zijn er verschillende manieren waarop je aan kapitaal kunt komen. Een aanrader is om een crowdfunding campagne te starten. In dit geval stel je een online campagne op waarbij je jouw startup toelicht. Ook geef je inzicht in de succesfactor van je bedrijf. Vervolgens kunnen mensen online besluiten om je project te ondersteunen door een geldbijdrage te leveren. Wil je meer weten over hoe je een crowdfunding moet opzetten en welke crowdfundingvormen er zijn? Google dan op de termen reward-based en equity-based crowdfunding. Je zult snel de resultaten vinden waar je naar op zoek bent.  

Geef een reactie